ជំរុញ​ការ​ពង្រឹង​កិច្ច​គាំពារ​សង្គម និង​សិទ្ធិ​ការងារ​សម្រាប់​ស្ត្រី​កម្មករ​កសិកម្ម

 អង្គការ Oxfam កម្ពុជា និងក្រសួងការងារបានសហការគ្នាក្នុងការពង្រឹងកិច្ចគាំពារសង្គម និងសិទ្ធិការងារសម្រាប់ស្ត្រីក្នុងវិស័យកសិ-ម្ហូបអាហារ ដោះស្រាយបញ្ហាសមភាពយេនឌ័រ ភាពងាយរងគ្រោះនៃអាកាសធាតុ និងគម្លាតក្នុងការទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ តាមរយៈវេទិកាថ្នាក់តំបន់ដែលធ្វើឡើងនៅខេត្តរតនគិរី និងក្រចេះ។

អង្គការ Oxfam Cambodia និងអ្នកពាក់ព័ន្ធជាច្រើនបានរៀបចំវេទិកាថ្នាក់តំបន់ 'ការការពារសង្គមសម្រាប់ការផ្លាស់ប្តូរដោយយុត្តិធម៌ និងការប្រែប្រួលអាកាសធាតុ' នៅខេត្តរតនគិរី នៅថ្ងៃទី 3 ខែសីហា ឆ្នាំ 2025។ Kiripost តាមរយៈ Oxfam Cambodia

ក្រសួងការងារ និងបណ្តុះបណ្តាលវិជ្ជាជីវៈ (MLVT) និងអង្គការ Oxfam កម្ពុជា បានរួមកម្លាំងគ្នាដើម្បីបង្កើនការការពារសង្គម និងសិទ្ធិការងារសម្រាប់ស្ត្រីក្នុងវិស័យកសិ-ម្ហូបអាហារ ក្នុងគំនិតផ្តួចផ្តើមមួយដែលមានគោលបំណងលើកកម្ពស់ឱកាសប្រាក់ចំណូល និងលទ្ធភាពទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍សង្គម។

អង្គការ Oxfam Cambodia សហការជាមួយ MLVT សហភាពការងារកម្ពុជា និងសម្ព័ន្ធសហគមន៍កសិករកម្ពុជា សហការរៀបចំវេទិកាថ្នាក់តំបន់ 'ការការពារសង្គមសម្រាប់ការផ្លាស់ប្តូរដោយយុត្តិធម៌ និងសកម្មភាពអាកាសធាតុ' នៅថ្ងៃទី 3 ខែសីហា ឆ្នាំ 2025 នៅខេត្តរតនគិរី និងនៅថ្ងៃទី 5 ខែសីហា ឆ្នាំ 2025 នៅខេត្តក្រចេះ។

វេទិកាទាំងពីរបានបង្ហាញពីការប្តេជ្ញាចិត្តយ៉ាងមុតមាំក្នុងការលើកកម្ពស់សិទ្ធិ និងសុខុមាលភាពរបស់កម្មករស្ត្រីក្នុងវិស័យកសិ-ម្ហូបអាហាររបស់កម្ពុជា។

យោងតាមសេចក្តីថ្លែងការណ៍ មនុស្សប្រហែល 300 នាក់ រួមទាំងមេដឹកនាំសហគមន៍ មន្ត្រីខេត្ត អ្នកបង្កើតគោលនយោបាយ តំណាងកម្មករ និងអ្នកជំនាញបានប្រមូលផ្តុំគ្នាសម្រាប់វេទិកាខេត្តរតនគិរី ដើម្បីផ្លាស់ប្តូរយោបល់ និងកំណត់ដំណោះស្រាយគោលនយោបាយ ដើម្បីពង្រឹងប្រព័ន្ធជំនួយសង្គមរបស់កម្ពុជាជាមួយនឹង "តម្លាភាពកាន់តែច្រើន ការដាក់បញ្ចូលយេនឌ័រ និងភាពធន់នឹងអាកាសធាតុ"។

ផ្ទាំងបដាមាតិកា Adpartner

អ្នកស្រី សោភ័ណ្ឌ ភៀន នាយកជាតិនៃអង្គការ Oxfam ប្រចាំកម្ពុជា មានប្រសាសន៍ថា ស្ត្រីដែលធ្វើការក្នុងវិស័យកសិកម្ម គឺជាឆ្អឹងខ្នងនៃប្រព័ន្ធស្បៀងអាហាររបស់ប្រទេសកម្ពុជា ប៉ុន្តែពួកគេប្រឈមមុខនឹងវិសមភាព និងភាពងាយរងគ្រោះជាបន្តបន្ទាប់។

នាងបាននិយាយថា "ព្រឹត្តិការណ៍ទាំងនេះគឺជាជំហានដ៏សំខាន់មួយឆ្ពោះទៅរកសកម្មភាពរួមដែលស្តាប់សំឡេងរបស់ពួកគេ និងពង្រឹងការការពាររបស់ពួកគេ។ Oxfam មានមោទនភាពក្នុងការគាំទ្រវេទិការួមបញ្ចូលដែលបង្កើតជីវភាពរស់នៅកាន់តែធន់ និងបរិយាកាសការងារកាន់តែយុត្តិធម៌សម្រាប់ទាំងអស់គ្នា"។

លោក សោភ័ណ្ឌ បានបញ្ជាក់ថា នៅក្នុងវិស័យកសិ-ម្ហូបអាហារ ចម្ការ អាជីវកម្មកែច្នៃម្ហូបអាហារ តូបលក់អាហារ ភោជនីយដ្ឋាន និងផ្សារទំនើប គឺជាប្រភពការងារ និងប្រាក់ចំណូលដ៏សំខាន់សម្រាប់ស្ត្រី ជាពិសេសនៅក្នុងសេដ្ឋកិច្ចក្រៅប្រព័ន្ធ។

អ្នកស្រី សោភ័ណ្ឌ មានប្រសាសន៍ថា “កម្មករស្ត្រីជាច្រើនប្រឈមមុខនឹងប្រាក់ឈ្នួលទាប លក្ខខណ្ឌមិនមានសុវត្ថិភាព និងលទ្ធភាពទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍សង្គមមានកម្រិត” ដោយបន្ថែមថា ប្រទេសកម្ពុជា ក៏ដូចជាប្រទេសផ្សេងទៀតនៅអាស៊ីអាគ្នេយ៍កំពុងរងផលប៉ះពាល់យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរដោយការប្រែប្រួលអាកាសធាតុ។ នេះធ្វើឱ្យខូចដល់ការអភិវឌ្ឍន៍សេដ្ឋកិច្ច និងធនធានធម្មជាតិ ជាពិសេសក្នុងវិស័យកសិ-ម្ហូបអាហារ។

ប្រជាជន​ធ្វើ​ការ​នៅ​ចម្ការ​ចេក​ក្នុង​ខេត្ត​កំពង់ចាម ខែ​មិថុនា ឆ្នាំ​២០២៥។ Kiripost/Mon Sokeo

វាប៉ះពាល់ដល់ជីវភាពរស់នៅ និងសុខុមាលភាពរបស់ទាំងកម្មករផ្លូវការ និងក្រៅផ្លូវការ និងបុគ្គលដែលមានការងារធ្វើដោយខ្លួនឯង រួមទាំងក្រុមងាយរងគ្រោះ ដូចជាស្ត្រី មនុស្សចាស់ ជនពិការ និងជនជាតិដើមភាគតិច។ នេះកើតចេញពីភាពធន់មានកម្រិត និងកង្វះយន្តការការពារគ្រប់គ្រាន់។

គំនិតផ្តួចផ្តើមរបស់ Oxfam ការកែលម្អការការពារសង្គម និងសិទ្ធិការងារសម្រាប់ស្ត្រីកម្មករក្នុងវិស័យកសិកម្ម អាហារ ដែលផ្តល់មូលនិធិដោយរដ្ឋាភិបាលបែលហ្ស៊ិក មានបំណងលើកកម្ពស់ស្តង់ដារការងារ និងការការពារសម្រាប់ស្ត្រី ពង្រីកលទ្ធភាពទទួលបានគម្រោងគាំពារសង្គម និងលើកកម្ពស់សមភាពយេនឌ័រ និងកសាងភាពធន់នឹងបញ្ហាប្រឈមទាក់ទងនឹងអាកាសធាតុ។

សេចក្តីថ្លែងការណ៍បាននិយាយថា គំនិតផ្តួចផ្តើមនេះគឺជាការឆ្លើយតបជាយុទ្ធសាស្រ្តចំពោះហានិភ័យដែលបង្កឡើងដោយអាកាសធាតុ ដែលប៉ះពាល់ដល់ស្ត្រីក្នុងសហគមន៍ជនបទ និងសហគមន៍ក្រីក្រ។ វាបានបន្ថែមថា តាមរយៈការសម្របសម្រួលកិច្ចសន្ទនា និងភាពជាដៃគូ វេទិកានេះមានគោលបំណងជួយរៀបចំគោលនយោបាយជាតិដែលផ្តល់អាទិភាពដល់សេចក្តីថ្លៃថ្នូរ យុត្តិធម៌ និងឱកាស ដោយចាប់ផ្តើមពីអ្នកដែលងាយរងគ្រោះបំផុត។

លោក ឃុន ថារ៉ូ ប្រធានកម្មវិធីនៃមជ្ឈមណ្ឌលសម្ព័ន្ធភាពការងារ និងសិទ្ធិមនុស្ស (CENTRAL) បានប្រាប់គីរីប៉ុស្តិ៍ថា កម្មករជាច្រើន ជាពិសេសស្ត្រីក្នុងវិស័យកសិកម្ម មិនទាន់ទទួលបានសិទ្ធិការងារពេញលេញទេ ដោយបន្ថែមថា ជាពិសេសការការពារសង្គមនៅតែមានកម្រិត។

លោក Tharo មានប្រសាសន៍ថា “ទោះបីជារដ្ឋាភិបាលមានគោលនយោបាយគាំពារសង្គមក៏ដោយ ក៏វានៅមានកម្រិតនៅឡើយ” ដោយកត់សម្គាល់ពីតួនាទីសំខាន់ដែលស្ត្រីដើរតួក្នុងវិស័យកសិកម្ម និងឧស្សាហកម្មកសិ-ម្ហូបអាហារ ដែលរួមចំណែកយ៉ាងសំខាន់ដល់កំណើនសេដ្ឋកិច្ចរបស់ប្រទេស។

លោកបានមានប្រសាសន៍ថា រដ្ឋាភិបាលគួរតែពង្រឹងច្បាប់សិទ្ធិការងារ ដើម្បីធានាថាស្ត្រីទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ដែលបានគ្រោងទុក ជាពិសេសទាក់ទងនឹងម៉ោងធ្វើការ ការការពារសុខភាព និងសុវត្ថិភាព។

លោក ថារ៉ូ បានមានប្រសាសន៍ថា “វាចាំបាច់ណាស់ក្នុងការដោះស្រាយ និងលុបបំបាត់ការរើសអើងនៅកន្លែងធ្វើការ និងការយាយីលើស្ត្រី”។

លោក ថារ៉ូ បានបញ្ជាក់ថា ដើម្បីលើកកម្ពស់ប្រសិទ្ធភាពនៃច្បាប់ការងារ ចាំបាច់ត្រូវធ្វើអធិការកិច្ច និងចុះបញ្ជីសហគ្រាស ក្រៅពីវិស័យលំហែកាយ និងកសិកម្ម។ លោកបានបន្ថែមថា ការចុះឈ្មោះកម្មករនិយោជិតដ៏ទូលំទូលាយមានសារៈសំខាន់ណាស់ ដើម្បីធានាថាពួកគេទទួលបានការការពារសង្គម និងប្រកាន់ខ្ជាប់នូវលក្ខខណ្ឌការងារដែលប្រសើរឡើង។

ប្រជាជន​ធ្វើ​ការ​នៅ​ចម្ការ​ចេក​ក្នុង​ខេត្ត​កំពង់ចាម ខែ​មិថុនា ឆ្នាំ​២០២៥។ Kiripost/Mon Sokeo

លោក យ៉ង់ គឹមអេង ប្រធានមជ្ឈមណ្ឌលប្រជាជនដើម្បីអភិវឌ្ឍន៍ និងសន្តិភាព បានប្រាប់ Kiripost ថា កិច្ចគាំពារសង្គមសម្រាប់ស្ត្រីនៅកន្លែងធ្វើការនៅមានកម្រិតនៅឡើយ ទោះបីជារដ្ឋាភិបាលមានគោលនយោបាយគាំពារសង្គមក៏ដោយ។

លោក​បាន​គូស​បញ្ជាក់​ថា ស្ត្រី​ជា​ច្រើន​នៅ​ក្នុង​វិស័យ​មួយ​ចំនួន​មិន​ទទួល​បាន​កិច្ច​គាំពារ​សង្គម ជា​ពិសេស​អ្នក​ធ្វើ​ការ​ក្នុង​រោងចក្រ​ដែល​បាន​ចុះ​បញ្ជី​ក្រោម​ច្បាប់​ការងារ។ លោក គឹមអេង បន្ថែមថា ស្ត្រីធ្វើការតាមរដូវ ឬនៅក្នុងរោងចក្រដែលមិនបានចុះបញ្ជី ជារឿយៗខ្វះការគាំទ្រពីនិយោជក។

លោក គឹមអេង មានប្រសាសន៍ថា “ស្ត្រីដែលគ្មានការការពារសង្គមប្រឈមនឹងហានិភ័យ ប្រសិនបើពួកគេធ្លាក់ខ្លួនឈឺ ឬជួបបញ្ហាដែលមិននឹកស្មានដល់នៅកន្លែងធ្វើការ”។

លោកបានជំរុញឱ្យរដ្ឋាភិបាលពង្រឹងប្រព័ន្ធគាំពារសង្គមសម្រាប់ស្ត្រី ដោយធានាថាគ្រប់រោងចក្រ និងសហគ្រាសផ្តល់លទ្ធភាពទទួលបានមូលនិធិសន្តិសុខសង្គម និងជម្រើសធានារ៉ាប់រងផ្សេងៗទៀត។ លោក​បាន​បន្ថែម​ថា នេះ​នឹង​ជួយ​ពួកគេ​មាន​សុវត្ថិភាព​ក្នុង​ការងារ។

លោក គឹមអេង បន្ថែមថា “តាមរយៈការអនុវត្តវិធានការទាំងនេះ ស្ត្រីនឹងទទួលបានការគាំទ្រកាន់តែប្រសើរឡើងក្នុងពេលមានជំងឺ ដោយកាត់បន្ថយបន្ទុកហិរញ្ញវត្ថុរបស់ពួកគេ និងជួយពួកគេឱ្យជៀសផុតពីការធ្លាក់ក្នុងអន្ទាក់បំណុល” ។












Post a Comment

Previous Post Next Post